Хто такий підприємець і функції, які він виконує.

Підприємці-особливі суб'єкти економіки.
Першим поняття "Підприємець" ужив ще на початку 18ст. французький банкір Рене Кантільон, який вважав визначальними ознаками підприємця керування власною справою та здатність ризикувати для досягнення в ній успіху. На початку ХХ ст. це уявлення суттєво доповнив видатний австрійський економіст Й.Шумпетер, який наголосив на тому, що підприємець- це новатор, рушій науково-технічного прогресу.
Які ж основні функції виконує підприємець?
Підприємець виконує чотири функції, специфічні саме для цього виду діяльності, а саме: ресурсну, управлінську, інноваційну, ризикову.
Ресурсна функція полягає в тому, що підприємець бере на себе ініціативу поєднання фінансових, виробничих, матеріальних, сировинних, людських, інформаційних, інтелектуальних та інших ресурсів у процесі виробництва товару чи надання послуги, організовує виробництво, розподіляє засоби виробництва і трудову діяльність.
Управлінська функція підприємця — це прийняття управлінських рішень на всіх стадіях виробничої та збутової діяльності, здійснення організації, планування, мотивації та контролю виробництва.
Інноваційна функція передбачає здійснення інновацій (нововведень), освоєння нової продукції, нових технологій та нових форм організації виробництва і праці, пошук нових ринків збуту, нових засобів задоволення потреб споживача, перехід від традиційних до нових форм господарювання, які не мають аналогів у господарській
діяльності.
Ризикова функція (функція ризику) полягає в необхідності прийняття рішень, які спрямовані на досягнення успіху, але не гарантують його через невизначеність та мінливість економічної ситуації. Підприємець ризикує не лише власним майном, своєю власністю, вкладеними коштами, а й своєю працею, своїм часом, діловою репутацією.

Характер підприємницької діяльності висуває певні вимоги до особистості підприємця. Тому підприємець мусить мати не лише бажання або нахил до підприємництва, а й певні ділові якості та риси характеру. Згідно з даними п'ятирічного проекту виявлення "профілю підприємця", організованого американською фірмою "Мак-Бер енд Компані", є 21 найважливіша риса "оптимального типу підприємця". Найбільш важливі серед них:
—організаційно-господарське новаторство;
—готовність і здатність до ризику;
—пошук нових можливостей та ініціативність;
—орієнтація на ефективність та якість продукції й обслуговування;
—майнова відповідальність і цілеспрямованість;
—висока інформованість та постійне спостереження;
—здатність до "жертв" в інтересах справи;
—чіткість, планомірність у роботі;
—здатність переконувати людей, комунікабельність, чесність, надійність тощо.
Деякі найважливіші характерні риси підприємця є результатом навчання та досвіду, а інші — продуктом розвитку природних даних людини. Звичайно, перелік позитивних ділових рис підприємця можна було б продовжувати. Але й сказаного досить для підсумку: підприємцем не народжуються — підприємцем стають. Тому підприємцем має і мусить бути людина не лише з яскраво вираженими рисами лідера, зі здатністю впливати на інших людей, а й професійно підготовлена. А для цього треба навчатися основ підприємництва збагачуватись практичним досвідом постійно. Саме таких людей супроводить підприємницький успіх.

Комментарии

  1. The stainless steel version of the original titanium tubing
    A guide titanium gold to the stainless steel does titanium have nickel in it version of the original titanium tubing aftershokz titanium and the micro titanium trim stainless steel version of the original titanium titanium bolts tubing. It's called the "Tithon" and

    ОтветитьУдалить

Отправить комментарий